top of page
  • Foto van schrijverLinda

Herfstkruid Vlierbloesem

De herfst is duidelijk in het land. Regen, wind, storm, ... Maar laten we even verder kijken dan hoe het weer vandaag is, hoewel het weer wel degelijk een invloed kan uitoefenen op je humeur. Met dit artikel wil ik jullie wat opbeuren.


De oosterse kijk op het leven is, dat alles energie is en dat alles en iedereen met elkaar is verbonden. Ook in de kruidenleer gaat men ervan uit dat de plant in zijn geheel méér is dan losse afzonderlijke delen. De medicinale werking van de hele plant is veel krachtiger dan de

werking van de verschillende individuele inhoudsstoffen. Het gaat om het hele wezen van de plant en haar energie. Maar de kracht en kwaliteit van een kruid is sterk afhankelijk van externe invloeden zoals het weer, vindplaats, omgeving of menselijk handelen en kan daarom ook sterk variëren. Westerse geneesmiddelen daarentegen, bestaan juist uit één

actief geïsoleerd bestanddeel, dat zijn eigen werking en effect heeft op een bepaalde klacht.

Een inhoudsstof wordt uit het geheel van de plant geïsoleerd en verwerkt tot medicijn.

Hierbij gaat een belangrijk deel van de werking, die het bestanddeel juist uitoefent als onderdeel van het geheel, verloren. De medicijnen zijn krachtiger dan een kruid, het hele jaar verkrijgbaar en van dezelfde constante kwaliteit. Het nadeel is dat ze secundaire effecten

en bijwerkingen hebben, juist omdat het geheel van de plant niet gebruikt wordt, of ze bestrijden het symptoom, maar lossen de oorzaak ervan niet op.


Ik wil jullie een kruid leren kennen dat in de herfst bruikbaar is. En hopelijk kijken jullie hierna met andere ogen naar de mooie herfsttaferelen in jullie omgeving.


Vlierbessen


Van vlierbessen , die in de herfst rijp zijn, kun je beter niet te veel rauw eten, omdat de bessen licht giftig zijn. Ze werken licht laxerend en zijn dan wel effectief bij constipatie. Kook je ze echter een paar minuten, dan is het giftige effect verdwenen.

Vlierbessen bevatten veel vitamine C, ze werken antibacterieel, antiviraal, koortswerend en ze zijn zweetdrijvend, ontstekingsremmend en infectie werend. Een fijn hulpmiddel bij griep: ze verkorten de duur ervan.

Vlierbessen hebben een diuretische werking, bevatten veel antioxidanten en worden om die reden ingezet bij artrose, jicht en zenuwpijnen. Je kunt er jam, sap of siroop van maken en dit eten of drinken bij griepklachten of een verkoudheid in de winter.





Recept voor zelfgemaakte vlierbessensiroop


Ingrediënten

❖ 1 kilo vlierbessen (neem alleen de zwarte die zijn rijp en eetbaar)

❖ 1 kaneelstokje

❖ 1 pakje vanillesuiker

❖ 500 gram suiker

❖ ½ theelepel citroenzuur


Bereiding

❖ Was de vlierbessen en plaats ze in een pan. Voeg een scheutje (maximaal 100 ml) water toe, zodat de bessen niet aanbranden bij het verwarmen.

❖ Voeg kaneel, citroenzuur en vanillesuiker toe en laat 30 tot 40 minuten sudderen. (niet laten koken).

❖ Giet het mengsel door een neteldoek of door een fijne zeef in een pan en laat daarna uitlekken.

❖ Kook het sap met suiker (500 gram suiker op 1 liter) en laat het vijf minuten sudderen.

❖ Doe de vlierbessensiroop in schone, steriele, glazen potten tot aan de rand en eventueel kan je een takje rozemarijn of tijm toevoegen aan de siroop. Zij zullen de werking tegen bacteriën ondersteunen.

❖ Schroef het deksel erop en zet de pot dan omgekeerd weg.

❖ Dit brouwsel kan je gebruiken als aanmaaklimonade en je kan het ook goed door in een kopje thee doen.


Vergeet niet dat vlierbessensap de spijsvertering verbetert, afvalstoffen elimineert en het lichaam energie geeft. Drink het slechts in kleine hoeveelheden, want het kan diarree veroorzaken. Als je dit respecteert hou je er een ongelooflijke goede vriend aan over die jou tijdens de winter gezonder houdt.


Maar zelf ben ik echter veel meer fan van de vlierbessenjam. Daarom wil ik jullie dit recept ook meegeven.


Recept Vlierbessenjam














Voorbereidingstijd 15 minuten

Bereidingstijd 15 minuten

Afkoelen 1 uur 5 minuten

Porties 4 Jampotten

calorieën 113 kcal


Ingrediënten

1,1 kg vlierbessen

2 appels

100 ml citroensap

1 kg geleisuiker

4 schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten


Bereiding

1. Rits de bessen van de steel, en doe dat vooral boven de spoelbak van het aanrecht of een grote kom. Daarna kun je de bessen heel makkelijk wassen. De bessen die boven komen drijven kun je meteen selecteren en weggooien. Die zijn niet rijp.

2. Schil de appel en verwijder het klokhuis. Rasp de appel vervolgens.

3. Doe de bessen zonder water in een grote pan en breng deze aan de kook. Tien minuten zachtjes laten koken en dan de geleisuiker toevoegen. Nog even laten doorkoken.

4. Voeg het citroensap en de geraspte appel toe.

5. Laat de jam nog vijf minuten koken, maar let wel op dat de jam niet overkookt.

6. Doe de jam in de jampotten, doe het deksel erop, en zet de jampotten met het deksel naar beneden op het aanrecht. Laat dit vijf minuten staan. Daarna kun je de potten omdraaien en verder laten afkoelen.


Zo ik wens jullie een gezonde tijd toe!


8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page