top of page
  • Foto van schrijverLinda

Midzomer en kruidenwis

Terwijl ik dit schrijf ben ik nog in het zonnige Griekenland en lees ik dat het in België eerder herfst lijkt en dat het nog een tijd zal aanhouden. Dus ook op het moment dat de zon haar hoogste punt bereikt en dus het krachtigst is.


Dit is de tijd van het jaar om de overvloed van de natuur te vieren en om de zon te eren (al moet je daarvoor even naar Griekenland komen :-)), die zorgt voor warmte en groei.


Lang geleden werden er op midzomer grote vreugdevuren ontstoken om de kracht van de zon te symboliseren en te versterken. Het was de gewoonte om dan over het vuur te springen om geluk, voorspoed en bescherming af te dwingen. Het was de uitbundigste nacht van het jaar, vol zang, dans, muziek en passie.

Midzomer is ook de tijd van het jaar om je kruiden te verzamelen, omdat kruiden die je plukt tijdens de zomerzonnewende extra krachtig zijn. De geplukte kruiden kan je gebruiken om je thuisapotheek aan te vullen, of je thee voorraad, maar ook ter bescherming van huis en haard.

Maak dan een kruidenwis: dit is een bos van 9 verschillende kruiden bij elkaar gebonden die je ophangt in de kamer waar jij het meest vertoefd.

De godin Freya zal je dankbaar zijn. Dit gebruik dateert al van in de Germaanse cultuur. Tijdens de omwenteling van Germaans naar Christendom lukte dit niet om dit gebruik helemaal te verbannen. Uiteindelijk heeft de kerk het gebruik omarmt en werden de geplukte wissen gewijd aan Maria en gezegend door de pastoor.


Kruiden in je kruidenwis kunnen zijn Sint-Janskruid, bijvoet, boerenwormkruid, toorts, wilgenroosje, kamille, duizendblad, vrouwenmantel. Zie maar welke kruiden er bij jou in de buurt groeien en bloeien. Meestal zijn dat de kruiden die jij nodig hebt.


Pluk de kruiden wel met veel aandacht en intentie! Hou duidelijk voor ogen dat deze kruiden jou een jaarlang bescherming zullen bieden. Een kruidenwis plukken is een prachtige manier om midzomer te vieren. Bind het bosje daarna stevig vast met een natuurlijk stuk touw, geen elastiekje of ijzer, dat doet af aan de bescherming.

Lieve lezers, geniet van de overvloed van Midzomer (ook al miezert het) geniet van de kracht van de zon en de natuur. En als het enigszins mogelijk is, brandt dan nog een witte kaars.


Warme groet

Linda


7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page