Gisteravond ben ik zeer slecht in slaap geraakt. Nochtans is de volle maan niet meer van kracht. Als ik niet kan slapen, wieg ik mezelf in slaap, omdat ik nog teveel energie heb en op deze manier ontdoe ik me van de overtollige energie.
De dag nadien las ik de hoofdpunten van het nieuws en hier en daar zag ik artikels over ‘slapen’. Dat kom je dan altijd tegen alles wat jou overkomt, daar zie je iets van in het nieuws. Ik heb deze allemaal gelezen, want zij beloven je om bijvoorbeeld 5 dingen te doen of niet te doen om van een goede nachtrust te genieten. Ik denk dat jullie die ook wel kennen zonder dat artikel te lezen: geen overdadige maaltijd, weinig alcohol, zonder gsm in bed, op tijd gaan slapen, geen zware inspanningen leveren 's avonds laat.
Wat ze nog zeggen, en misschien is dit algemeen aangenomen, is dat je tussen de 7 en 9 uren slaap nodig hebt. Sommigen beweren zelfs dat vrouwen 20 min langer slaap nodig hebben dan mannen. Vrouwen moeten dus nog vroeger gaan slapen want in de oude traditie zijn zij het die het ontbijt klaarmaken. In sommige huisgezinnen is deze oude traditie nog van kracht. Het is inderdaad wel zo dat als je een goede nachtrust heb gehad, dat je de dag nadien veel vrolijker bent en alerter. Een streefdoel voor elke nacht.
Alle slaapadviezen zet ik voor jullie en voor mij hieronder op een rijtje:
1. Een slaapcalculator die voor jou uitrekent om hoe laat je naar bed moet als je bijvoorbeeld om 6u moet opstaan. De calculator zegt dat je in dit geval tussen 20.45u en 22.15u in je bed moet liggen. Ik heb dat eens voor mezelf gedaan deze calculator omdat ik ’s morgens van nature wakker wordt om 7.30 u . Het uur dat mijn hoofd het kussen zou moeten raken is dan iets voor 22u Dat haal ik nooit. Dan begint mijn avond pas. Als je dat ook eens wil uittesten hier is de link. https://www.123jaloezie.nl/slaapcalculator/ Ook zijn er slaapadviseurs die voor jou zullen berekenen hoeveel slaap je nodig hebt.
2. Beter slapen met of zonder mobiel? Voor mij is dat zonder mobiel, want dat ding geeft straling en ik ben daar nogal gevoelig voor. Maar onze wereld is niet meer zo veilig als pak weg 25 jaar geleden en om deze reden wordt het aangeraden om je telefoon bij je te houden. Het is de bluts met de buil: goed slapen of je veiliger voelen met je telefoon bij je en slechter slapen.
3. En dan slapen met muziek is dat een goed idee? Er wordt aangeraden om steeds naar hetzelfde liedje te luisteren omdat dit dan een signaal aan je hersenen geeft dat het tijd is om dromenland te bezoeken. Natuurlijk neem je dan een rustgevend slaapmuziekje dat je op YouTube gemakkelijk kan vinden. Hier moet je dan wel je mobiele telefoon bij je hebben. Beetje tegenstrijdig niet? Tenzij je een bluetooth hebt. Dus het beste is, raden ze in dit artikel aan, om binaural beats te beluisteren voor het slapen gaan. Deze beats zijn twee verschillende tonen die tegelijkertijd in ieder oor worden afgespeeld. Jouw hersenen produceren dan een niet bestaande toon (binaural), ze produceren dan tragere hersengolven met als gevolg een complete ontspanning.
Er bestaat ook zoiets als witte en bruine geluiden. Deze zouden de geluiden van de baarmoeder nabootsen waardoor je beter tot rust komt. Ook sussende geluiden, spraak. Dit is dan weer terug te vinden op Spotify.
4. Val je wel gemakkelijk in slaap, maar wordt je steevast wakker op een bepaald uur? Dat zegt iets over jouw gezondheid. De traditionele Chinese geneeskunde kent een eeuwenoude biologische klok. Volgens die theorie zijn de organen in ons lichaam onderworpen aan een cyclus van 24 uur. Elke twee uur heeft een ander orgaan de hoogste activiteit. Het orgaan dat precies twaalf uur daarvóór het actiefst was, is dan toe aan een rustfase. Door naar de klok te kijken weet je dus welke organen op welk moment op volle kracht werken en welke zich aan het herstellen zijn. Ziektes kunnen zich laten zien, doordat je last krijgt van bepaalde organen in hun hoogste activiteit. Aan de organen zit volgens de Chinezen ook nog een emotie gekoppeld, waardoor de tijd waarop je wakker wordt iets kan zeggen over zowel je mentale als je emotionele gezondheid.
Tussen 23.00 en 01.00 uur
Deze twee uur is de tijd van de galblaas. Als je dus niet kan slapen binnen dit tijdsbestek, kan dat betekenen dat je galblaas je vertelt dat je bijvoorbeeld minder vet voedsel moet eten, of niet zoveel koffie of alcohol moet drinken. De emotie in dit stadium is bitterheid. Als je last hebt van slapeloosheid in deze periode zou het kunnen dat je te veel oordeelt over jezelf of anderen.
Tussen 01.00 en 03.00 uur
Dit is de tijd van de lever. Als je in deze periode wakker wordt, kan het zijn dat er iets aan de hand is met je lever. De bijkomende emotie: woede of frustratie. Heb je die dag ruzie gehad met je partner of met die ene vervelende collega van het werk? Dan kan het dat je daardoor wakker wordt.
Tussen 03.00 en 05.00 uur
Word je altijd midden in de nacht wakker? Dan kan het zijn dat je ergens verdrietig om bent, zoals het overlijden van een familielid of een recente break-up. Deze twee uur zijn volgens de Chinese biologische klok namelijk de tijd van het verdriet. Naast de tijd van het verdriet staan je longen deze twee uur centraal.
Tussen 05.00 en 07.00 uur
Deze twee uur maakt je dikke darm overuren. Als je vaak wakker wordt tussen 5 en 7 uur, kan het zijn dat er iets mis is met je spijsvertering. Walging is de emotie die bij dit orgaan hoort. Het kan dus ook dat je bijvoorbeeld ontevreden bent met wat je doet in het dagelijks leven. Probeer ervoor te zorgen dat je een fijne ochtendroutine hebt en dat je iets doet waardoor je zin krijgt in de dag.
5. Slapen met een partner heeft ook positieve invloed. Jouw lichaam maakt dan het knuffelhormoon aan waardoor je gemakkelijker in slaap valt. Als je net een nieuwe liefde hebt, heeft dat niet het slaapverwekkende hormoon als gevolg. Integendeel, het kan je wakker houden. Er zijn natuurlijk ook nadelen met een partner slapen die zich vaak omdraait in zijn slaap waardoor jij dan even wakker wordt heeft als gevolg dat je de dag nadien niet echt uitgerust bent. Ook verschil in temperatuur wensen, de ene graag fris, de andere liefst zo warm mogelijk, ook dat geeft spanning in de slaapsessie. Maar aan deze situatie kan je makkelijk een mouw passen met aangepaste slaapkledij bijvoorbeeld.
6. En gaat ’s avonds sporten ten koste van jouw slaappatroon? Volgens de onderzoeken heeft dat helemaal geen invloed op je slaappatroon. Het zou zelfs je diepere slaap intensiveren. ’s Avonds laat eten heeft wel effect op je slaapritme. Zeker als dit een zware maaltijd betreft. Alhoewel als ik mijn partner zijn slaapritme bekijk, die heeft daar ook geen last van.
7. Moet je sokken aan om in slaap te vallen? Volgens dokter Jess Andrada is dat aangewezen omdat je jouw lichaam dan te kennen geeft dat je wil slapen. Nou daar heb ik mijn twijfels over. Ik kan ook uren wakker liggen met mijn sokken aan in bed. Dus deze tip is voor wie het schoentje past.
8. Een andere stelling is dat je een goede nachtrust start overdag. Je moet ervoor zorgen dat je stress niveau omlaag gaat. Ademen als je teveel stress op je werkt ervaart zodat je een goede nachtrust krijgt. Ja daar is iets voor te zeggen.
9. Je hebt het vast wel eens (of misschien wel vaak). Je had je verheugd op de slaap, of je moet goed slapen om morgen fit te zijn, maar het lukt niet. En hoe meer je je opwindt hoe minder de slaap wil komen. En dan doe je dit: je kijkt op de klok en je denkt oei ik heb maar zoveel tijd meer en ik slaap nog niet. Iedereen heeft wel eens een nacht dat hij of zij niet goed de slaap kan vatten. Dit mag echter geen gewoonte worden. Als dit wel zo is, moet je misschien jouw bed eens in een andere richting zetten. In Feng Shui, is de locatie van uw kamer in het huis en de richting van uw meubilair van de slaapkamer belangrijker voor de algehele energie en is dus van cruciaal belang voor een goede nachtrust. Echter, in het geval van Feng Shui wijzigt u mogelijk de richting van uw bed afhankelijk van wat u wilt bereiken. Gaat het om uw gezondheid, welvaart of om je relatie te verbeteren? In de regel blijkt de noord- zuid as de beste slaap richting te zijn.
10. Als alle bovenstaande middeltjes niet helpen, dan heb ik nog een laatste redmiddel ….. etherische olie. Zet volgende olietjes (of een aantal hiervan die jij in huis hebt) op de tafel voor jou: lavendel, mandarijn, basilicum, kamille, cederhout, marjolein en vetiver. Ruik nu één voor één aan elk van deze olietjes. Welke ruik je het liefst? Neem die om een goede nachtrust te verkrijgen doe je een druppel op je polsen en wrijf het eventueel op je slapen. Of je kan een druppel in de linker- en rechterhoek van je kussen druppelen. Slechts 1 druppel, niet denken dat als je meer druppels erop doet dat je dan nog sneller zult slapen. Een geurtje toevoegen aan je avondritueel heeft iets bijzonders, ik ben er helemaal van in de wolken en eigenlijk vrij vlug in dromenland.
Comments