top of page
 • Foto van schrijverLinda

Van Knopen tot Zen: Alles Over Massages


 1. Knopen en Spierknopen:

 • Knopen in spieren, ook wel “triggerpoints” genoemd, zijn gebieden van verhoogde spanning en pijn. Ze kunnen ontstaan door stress, overbelasting of een slechte houding.

 • Massages kunnen helpen om deze knopen los te maken. Door gerichte druk en wrijving worden de spieren ontspannen en wordt de doorbloeding verbeterd.


2. Soorten Massages:

 1. Er zijn verschillende soorten massages, elk met hun eigen technieken en voordelen: a) Zweedse massage of Aromamassage: Een klassieke massage met lange strijkbewegingen, kneden en kloppen om de bloedcirculatie te bevorderen en spanning te verminderen. b) Diepe weefselmassage: Deze vorm van massage vindt je terug in de Samudra massage en de Balinese massage. Intensere druk om dieper gelegen spieren te bereiken en knopen los te maken. c)Tui Na: Een Chinese massage waarbij druk wordt uitgeoefend op specifieke punten langs de meridianen van het lichaam en speciale techieken worden toegepast om de spieren helemaal los te maken. Een heel speciale manier om helemaal tot ontspanning te komen. Je wordt als het ware opnieuw in 'elkaar gezet'. d) Hot stone massage: Warme stenen worden op het lichaam geplaatst om spieren te ontspannen. e) Thaise voetmassage: Een combinatie van rekken, acupressuur en yoga-achtige bewegingen.


Op mijn website vindt je nog meer massages. Voor meer uitleg hierover, klik op de massage voor meer informatie.


3. Voordelen van Massages:

 • Fysieke voordelen: Vermindering van spierspanning, verbeterde flexibiliteit, bevordering van de bloedcirculatie en verlichting van pijn.

 • Mentale voordelen: Stressvermindering, ontspanning en verbeterde slaap.

 • Emotionele voordelen: Massages kunnen een gevoel van welzijn en verbondenheid bevorderen.


4. Zen en Ontspanning:

 • Massages creëren een rustgevende omgeving waarin je kunt ontspannen en je zorgen kunt loslaten.

 • De combinatie van aanraking, geur (bijvoorbeeld aromatherapie) en rustgevende muziek draagt bij aan een gevoel van zen.


Kortom, massages zijn niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Ze bieden een moment van rust en herstel in ons vaak drukke leven. 😊

Soms krijg ik de vraag over de frequentie van massages om de maximale voordelen eruit te halen. Dit kan variëren afhankelijk van individuele behoeften, levensstijl en gezondheidstoestand. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:


 1. Ontspanningsmassages: Als je op zoek bent naar ontspanning en stressvermindering, kun je overwegen om eens per maand een massage te nemen. Dit helpt om de spanning in je lichaam te verminderen en je algehele welzijn te bevorderen.

 2. Diepe weefselmassages: Voor mensen met specifieke spierproblemen kan het nuttig zijn om vaker massages te nemen. Overweeg om elke 1-2 weken een massage te plannen om spierspanning te verminderen en herstel te bevorderen.

 3. Chronische aandoeningen: Als je last hebt van chronische pijn, zoals rugpijn of artritis, kan regelmatige massage gunstig zijn.

 4. Zelfevaluatie: Luister naar je lichaam. Als je merkt dat je spanning opbouwt of als je je gestrest voelt, overweeg dan vaker een massage te nemen. Als je je goed voelt, kun je de frequentie verminderen.


Kortom, er is geen one-size-fits-all antwoord. Het is het beste om met een professionele masseur te overleggen om de optimale frequentie voor jouw behoeften te bepalen. 😊


Zijn er nadelen aan een massage of massages die je best vermijdt?

Ja, hoewel massages over het algemeen gunstig zijn, zijn er enkele specifieke soorten massages die je mogelijk moet vermijden, afhankelijk van je individuele situatie:

 1. Diepe weefselmassage: Deze massage richt zich op diepere lagen van spieren en bindweefsel. Hoewel het nuttig kan zijn voor sommige mensen, kan het te intens zijn voor anderen, vooral als je gevoelig bent voor pijn. Als je een lage pijndrempel hebt, is het misschien beter om deze massage te vermijden.

 2. Hot stone massage: Bij deze massage worden verwarmde stenen op je lichaam geplaatst om spierspanning te verminderen. Als je gevoelig bent voor warmte of als je een huidaandoening hebt, is het raadzaam om deze massage te vermijden.

 3. Zwanger en massage: Hoewel zwangerschapsmassages speciaal zijn ontworpen voor zwangere vrouwen, moet je voorzichtig zijn en alleen een getrainde masseur raadplegen. Sommige drukpunten kunnen gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap.

 4. Tui Na massage: Deze massage richt zich op specifieke knopen of triggerpoints in spieren. Als je een medische aandoening hebt, zoals fibromyalgie, moet je voorzichtig zijn met deze massage, omdat het de pijn kan verergeren.

 5. Reflexologie: Deze technieken werken met drukpunten op het lichaam. Als je bepaalde medische aandoeningen hebt, zoals diabetes of hoge bloeddruk, moet je voorzichtig zijn met deze massages.


Onthoud dat het altijd het beste is om met een professionele masseur te overleggen voordat je een specifieke massage ondergaat. Ze kunnen je adviseren op basis van je gezondheidstoestand en individuele behoeften. 😊

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page